[Przepis] Pizza frutti di mare1 min read

Składniki:

  • owoce morza mix 100 g
  • starty ser mozzarella 200 g
  • cebula1 szt
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr 3 szt
  • pomidory malinowe 200 g
  • ząbki czosnku 3 szt
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • mąka do podsypania ciasta 50 g

CIASTO DO PIZZY

  • mąka1 kg
  • woda 500 ml
  • cukier 25 g
  • sól 20 g
  • olej 50 ml
  • drożdże 8 g

SOS DO PIZZY

  • koncentrat pomidorowy 100 g
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • oregano 2 łyżeczki
  • woda 30 ml

Przepis:

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj, pomidorki pokrój na połówki.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostki czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 5

Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 6

Na wierzchu pizzy ułóż tarty ser mozzarella oraz niewielką ilość cebuli i czosnku. Na wierzchu poukładaj owoce morza oraz połówki pomidorów malinowych. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut. Pizzę przed podaniem polej kilkoma kroplami oliwy.

Źródło: przepisy.pl