[Przepis] Pizza „Hiszpańska”2 min read

SKŁADNIKI:

5 PIZZY ŚR. 20-25 CM
CIASTO
  • 300 g mąki pszennej np. chlebowej, uniwersalnej lub luksusowej + 3 łyżki do rozczynu
  • 100 g mąki pszennej krupczatki + do podsypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
DODATKI
  • sos pomidorowy
  • 250 g (2 kulki) mozzarelli
  • 100 g suszonej szynki serrano
  • 100 g kiełbaski chorizo, pokrojonej na plasterki
  • posiekana chili
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe

PRZYGOTOWANIE:

  • Obydwie mąki przesiać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma lekko ciepła, nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut (po tym czasie rozczyn powinien się spienić – na powierzchni powinna zebrać się gruba warstwa piany).
  • Do miski z mąką wlewać stopniowo rozczyn z drożdży i jednocześnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać oliwę i powoli łączyć składniki. Zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je dłońmi przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. w pobliże grzejnika) na około 1 godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
  • W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i inne dodatki: mozzarellę zetrzeć na tarce i doprawić ją solą, szynkę wyjąć z opakowania, kiełbaskę i chili pokroić na plasterki (jeśli pizza ma być łagodniejsza, chili oczyścić z pestek).
  • W połowie czasu wyrastania pizzy zacząć nagrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jednocześnie nagrzewać kamień do pieczenia pizzy lub blachę (kamień musi się nagrzewać przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku, blacha przez 15 minut).
  • Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 1-2 minuty. Podzielić na 5 części i włożyć je z powrotem do miski. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać mąką krupczatką). Placek odłożyć na deskę oprószoną mąką krupczatką lub na drewnianą łopatę do zsuwania pizzy. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce. Zsuwać ciasto na kamień lub blaszkę i układać składniki (w ilościach wymienionych w punkcie poniżej) przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Możemy też ułożyć składniki na placku położonym na desce i zsuwać całą pizzę razem z dodatkami.
  • Rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego, rozłożyć 2 łyżki tartej mozzarelli i kilka plasterków chorizo oraz chili. Pizzę piec przez około 10 – 12 minut lub do czasu aż boki i spód będą lekko zrumienione. Na 2 minuty przed końcem pieczenia położyć na wierzchu 2 plasterki szynki serrano oraz 3 dodatkowe łyżki mozzarelli, posypać pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Pizzę podważyć drewnianą łopatką i przenieść na deskę do krojenia. Pokroić na porcje, posypać rukolą i podawać. Powtórzyć z resztą ciasta.

Źródło: kwestiasmaku.com