[Przepis] Pizza z tuńczykiem2 min read

Składniki:

CIASTO:

  • mąka pszenna 400 g
  • drożdże świeże 25 g
  • oliwa z oliwek 50 ml
  • mleko ciepłe
  • woda ciepła
  • sól do smaku
  • kurkuma mielona 1 szczypta

SOS POMIDOROWY:

  • koncentrat pomidorowy
  • woda ciepła
  • cukier trzcinowy
  • sól morska

DODATKI:

  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka (kawałki)
  • ser cheddar
  • papryka czerwona 1 szt.
  • cebula czerwona 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • pieczarki
  • zioła prowansalskie
  • bazylia świeża

Przygotowanie:

Propozycja na pizzę z tuńczykiem, pieczarkami, warzywami i serem Cheddar na delikatnym cieście drożdżowym.

Na początku przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej powstały zaczyn, oliwę z oliwek, sól i podlewamy ciepłą wodą, w takiej ilości, aby otrzymać łatwą do wyrobienia masę.

Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie nam odchodziło od rąk.

Następnie z ciasta formujemy kulę, którą oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy spód do pizzy.

Spód smarujemy sosem pomidorowym przygotowanym z koncentratu pomidorowego, wymieszanego pół na pół z ciepłą wodą. Sos dosalamy i dosładzamy do smaku.

* Do sosu opcjonalnie możemy dodać ulubione zioła tj. tymianek, oregano i bazylię, a także dodać czosnek lub prażoną cebulkę. Sos możemy także odrobinę zakwasić np. octem jabłkowym.

Ser Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy nim pizzę*.

* jeżeli chcemy, aby ser bardziej się ciągnął wybierzmy klasyczne rozwiązanie czyli Mozzarellę. Ja jednak cenię smak Cheddara za jego niepowtarzalny, wyrazisty i delikatnie ostry smak.

Tuńczyka odsączamy z zalewy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w krążki, a cebulkę i pieczarki w piórka. Wszystkie składniki rozkładamy na spodzie, posypujemy ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

Po upieczeniu posypujemy ją listkami świeżej bazylii.

 

Źródło: doradcasmaku.pl