Przepis na dwie pizze o średnicy 32 cm.
Składniki:
- półtorej szklanki mąki pszennej – 500g (polecam mąkę Lubellę typ 500),
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody (ok. 300 ml),
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- ciut mniej niż 1/3 kostki drożdży,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
- bazylia, oregano do posypania,
- mały koncentrat pomidorowy do sosu.
Moje dodatki:
- ok. 15 sztuk pieczarek,
- dwie mozzarelle,
- 2 czerwone cebule,
- 1 puszka ananasów
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucić 1/3 kostki rozdrobnionych drożdży. Pół szklanki zalać ciepłą, przegotowaną wodą. Ważne by nie był to wrzątek! Następnie dodajemy oliwę, sól i cukier. Do miski wsypujemy mąkę, zalewamy naszą miksturą i porządnie mieszamy. 🙂 Jeśli ciasto będzie się kleić dosypujemy trochę mąki. Spód miski podsypujemy mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Niech rośnie!
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i rozdzielamy na pół. Na blachę kładziemy papier do pieczenia bądź smarujemy ją niewielką ilością oleju. Ciasto rozwałkowujemy i przerzucamy na blachę. Następnie gotowym już sosem smarujemy pizzę (ważne, żeby robić to z umiarem, aby później nie było czuć samego sosu). Kolejny krok to już Wasza inwencja twórcza – czyli co kto lubi. W moim przypadku jest to mozzarella, pieczarki, cebula i ananas. Na końcu posypujemy pizze oregano i odrobiną zmielonego pieprzu. Wstawiamy pizzę do nagrzanego piekarnika na ok. 220 stopni. Tak pieczemy przez ok. 10-15 min. aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wyjmujemy pizzę i delektujemy się jej smakiem, pamiętając o tym, że do zjedzenia została nam jeszcze jedna.
Sos do pizzy.:
My używamy do niego koncentratu pomidorowego, który rozrzedzamy z wodą. Dodajemy pieprz, oregano i trochę czosnku. Uwierzcie, że to smaczne i mega szybkie.
Życia bogatego w pizze życzą PizzaLovers! 😛