[Przepis] Bardzo niskowęglowodanowa pizza bez ciasta w formie zapiekanki1 min read

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów (krojonych)
  • 5 plastrów wybranej wędliny
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 300 g pieczarek pokrojonych w grube plastry
  • 1,5 szklanki startej mozzarelli
  • 15 plasterków pepperoni przekrojonych na pół

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Spryskaj formę sprayem do pieczenia. Pomidory odcedź na sicie i przepłucz zimną wodą. Dobrze odsącz, a następnie wyłóż na ręcznik papierowy, by wyschły. W międzyczasie podgrzej 2 łyżeczki oliwy na patelni i podsmaż wędlinę na brązowo. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż wędlinę, posyp odsączonymi pomidorami. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Na patelni podgrzej kolejne 2 łyżeczki oliwy, dodaj pieczarki i smaż, aż wypuszczą wodę, a potem płyny odparują. Wyłóż jako kolejną warstwę zapiekanki. Następnie posyp mozzarellą, a na koniec ułóż na serze półplasterki pepperoni. Piecz 25 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.

Źródło: ofeminin.pl