[Przepis] Jesienna pizza z „Bake Off – Ale Ciacho”1 min read

Składniki:

na sos:

  • 4 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier brązowy
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • oliwa

    Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę. Dodać pokrojone drobno pomidory bez skóry. Chwilę dusić wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru i cynamonu.

    Dodatki do pizzy:

  • świeża szałwia
  • dynia hokkaido
  • mała cebula
  • czosnek
  • rydze
  • ser gorgonzola
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • suszona żurawina
    Uczestnicy przygotowując dodatki musieli użyć własnej intuicji – ważne jest, aby obrać dynię i cebulę – dynię pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Oba te składniki i oczyszczone grzyby podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, doprawiając solą i pieprzem. Szałwię umyć, wysuszyć. Ser pokruszyć. Żurawinę przed dodaniem na ciasto, można dodatkowo sparzyć i wysuszyć.

    Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki typ 00
  • ok. 150 ml letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Nastawić zaczyn z droższy i ciepłej wody, odstawić. Wymieszać wszystkie składniki, kontrolując gęstość ciasta. Dobrze wyrobione odstawić do wyrośnięcia. Gotowe wyrobić, uformować, posmarować sosem i ułożyć na nim składniki. Pizzę upiecz na kamieniu. Można też użyć natłuszczonej blachy – 220 stopni C i ok. 30 minut.

Źródło: kuchnia.wp.pl