[Przepis] Klasyczna pizza margherita według Anny Starmach1 min read

Składniki:

  • mąki pszennej (typ 550)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 7 g suchych drożdży instant
  • 7 g soli
  • 3 g cukru
  • kulki mozarelli
  • puszka pomidorów bez skóry
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

  • Drożdże wymieszaj z cukrem, wodą i kilkoma łyżkami mąki.
  • Zaczyn odstaw na 30 minut.
  • Po tym czasie połącz z resztą mąki, solą i oliwą, ciasto wyrabiaj około 10 minut, odstaw na godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto podziel na 4 części, rozpłaszcz, lekko rozwałkuj. Przełóż do niskiej tortownicy lub na blachę i odstaw znów do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • W tym czasie przygotuj sos. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj koncentrat, pomidory, oregano, sól, pieprz. Gotuj na małym ogniu około 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto posmaruj sosem, dodaj pokrojoną mozarellę, piecz około 10 minut w 250 stopniach.
  • Podawaj ze świeżą bazylią.

Źródło: www.aniastarmach.pl