[Przepis] Pizza 4 sery z jarmużem1 min read

Składniki:

zaczyn

  • mąka pszenna typ 650 100 g
  • woda 62 g
  • drożdże świeże 1 g

ciasto właściwe

  • drożdże świeże 8 g
  • woda 290 g
  • mąka pszenna typ 650 420 g
  • sól 9 g
  • oliwa 25 g

 

Dodatki

  • ser 4 różne gatunki po 50-60g
  • jarmuż 120 g
  • sos pomidorowy
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Wieczorem pierwszego dnia nastawić zaczyn: w wodzie rozpuścić drożdże (okruszek) i dodać mąkę, zamieszać. Przykryć folią i odstawić na około 14 godzin.

Na drugi dzień do zaczynu dodać wodę i drożdże. Wymieszać dokładnie.

Do misy robota wsypać mąkę, sól. Dodać oliwę i zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Sery zetrzeć i pokroić (można użyć dowolne kombinacji,  camembert, goudy, parmezanu i wędzonego radamera).

Jarmuż poszarpać na kawałki, usuwając łodygi. Wrzucić na osolony wrzątek, zamieszać. Po minucie odcedzić dokładnie. Osuszyć.

Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć na blachę posmarowaną olejem i rozciągnąć palcami.

Posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć jarmuż i sery. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec około 10-12 minut.

Źródło: doradcasmaku.pl