[Przepis] Pizza na pełnoziarnistym spodzie3 min read

Składniki:

na 4 porcje

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 300 ml wody
  • szczypta soli
  • sos pomidorowy – ja na tę ilość ciasta robię sos mieszając 100 g (½ słoiczka) koncentratu pomidorowego ze 100 ml wody i suszonymi ziołami (bazylia i prowansalskie); oczywiście można zrobić bardziej „ambitną” wersję ze świeżych pomidorów
  • ser – żeby pizza była lżejsza, polecam na tę ilość ciasta użyć 2 kulki mozzarelli light; ewentualnie żółty ser w ilości około 200-300 g (to już będzie wersja bardziej kaloryczna)
  • grillowane mięso, dobrej jakości wędlina, tofu itp.
  • warzywa! – do tej akurat pizzy wykorzystałam pieczarki, cebulę i pomidory; okej, pieczarki to nie warzywa tylko grzyby, ale z żywieniowego punktu widzenia można je potraktować jako warzywa; ja tutaj dałam pieczarki uduszone wcześniej z cebulą i odparowane, dzięki czemu bez problemu na całą pizzę upchnęłam półkilogramowe opakowanie pieczarek!

Wykonanie:

  1. Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką mąki i 100 ml ciepłej wody – woda powinna mieć taką temperaturę, żeby po włożeniu do niej palca (uwaga, żeby się nie poparzyć!) spokojnie można było wytrzymać kilka sekund (4-5 sekund, ale po dłuższym czasie już czujemy potrzebę, żeby go wyjąć). To jest temperatura około 40° Wiem, że ten opis może wydawać się dziwny ?, ale mi dopiero „test palcowy” pomógł wyczuwać odpowiednią temperaturę dla drożdży.
  2. Zostawić na około 10 minut, żeby drożdże lekko ruszyły. Po tych 10 minutach nie musi nam się zrobić piana wychodząca z naczynia, ale wystarczy, że pojawią się charakterystyczne bąbelki na powierzchni.
  3. Mąkę wymieszać z solą. Przygotować 200 ml wody o podobnej temperaturze jak wcześniej (może być trochę cieplejsza). Do mąki wlać zaczyn i stopniowo mieszając dolać resztę wody. Po wstępnym wymieszaniu ciasta, dodać olej i bardzo dokładnie zagnieść ciasto. Zagniatać około 2-3 minuty. Ciasto będzie kleić się do rąk – takie powinno być. Ciasto na tyle gęste, że nie klei się do rąk, później nie chce wyrosnąć.
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zamiennie polecam inną metodę: Miskę z ciastem położyć na garnku z gorącą wodą – miska musi znaleźć się nad powierzchnią wody. Zostawić ciasto do podwojenia objętości.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia albo silikonową matą (osobiście bardzo polecam drugie rozwiązanie – podczas rozkładania ciasta mata się nie zwija). Rozprowadzić ciasto „rozciągając” dłońmi po całej powierzchni blachy. Dłonie wcześniej posmarować olejem (około 1 łyżeczka), żeby ciasto się do nich nie kleiło. Ważne, żeby ciasto miało równą grubość.
  6. Zostawić ciasto na około 15 minut – dzięki temu ciasto jeszcze podrośnie. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i przygotować wszystkie dodatki.
  7. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać serem, poukładać dodatki i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35 minut.

Źródło: https://malgorzatarusek.pl/