[Przepis] Pizza parmeńska na cienkim cieście1 min read

Składniki na 2 duże lub 4 mniejsze pizze:

Spód:

  • 500 g mąki 00 lub taką jaką mamy:)
  • 300 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • Puszka pomidorów krojonych
  • 1 kulka sera mozzarella
  • tarty parmezan
  • plastry szynki parmeńskiej
  • rukola
  • oliwa truflowa lub zwykła
  • sól, pieprz, zioła tj. bazylia, oregano

Wykonanie:

Do miski wlać wodę oraz wsypać drożdże i cukier. Zamieszać i zostawić na 5 minut. Następnie wsypać mąkę oraz sól i zacząć wyrabianie ciasta. Najpierw mieszamy łyżką, a następnie przekładamy ciasto na blat i zagniatamy. Ciasto zagniatać, aż będzie elastyczne i jednolite. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do 2 (Można też przyśpieszyć proces wyrastania ciasta wstawiając miskę do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na pół godziny).

Gdy ciasto wyrośnie podzielić na mniejsze kawałki, a następnie każdą część uformować w placki pizzy rękami.

Puszkę pomidorów przełożyć do miski i rozgnieść w rękach kawałki pomidorów na purre. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami.

Na placki pizzy rozłożyć równomiernie sos pomidorowy. Kulkę mozzarelli porwać w palcach ma małe kawałki i rozłożyć na sos. Następnie ułożyć szynkę parmeńską.

Doprawić szczyptą soli i pieprzu.

Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym na maksymalną dostępną moc. Przykładowo dla temperatury 230 stopni pizza powinna się piec ok. 10 minut. Im wyższa temperatura tym krótsze pieczenie. W naszym piekarniku możemy piec z temperaturą 280 stopni i wtedy wychodzi nam 6-7 minut. Najlepiej użyć opcji dolnej grzałki z termoobiegiem.

Gdy pizza się upiecze posypujemy ją tartym parmezanem, rukolą oraz skraplamy oliwą truflową.

Źródło: http://homeonthehill.pl