[Przepis] Pizza z bakłażanem i kaparami1 min read

Składniki:

Ciasto:

      • 200 ml mleka
      • 350 g mąki
      • 25 g świeżych drożdży
      • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka cukru
      • szczypta soli

Dodatki:

    • 1 bakłażan
    • 1/2 żółtej papryki
    • 12 pomidorków koktajlowych
    • 4 łyżki kaparów
    • 4 łyżki czarnych oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 200 g sosu pomidorowego z kartonu
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 20 ml octu balsamicznego
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

1. Podgrzej mleko. Drożdże utrzyj z cukrem, dolej mleko i wymieszaj wszystko, dosypując ok. 50 g mąki. Tak przygotowany rozczyn odstaw na 15–20 minut 

2. W czasie gdy rozczyn wyrasta, pokrój warzywa. Bakłażana i pomidorki potnij w cienkie plastry, a paprykę w słupki.

 

3. Przygotuj sos pomidorowy, dodając do sosu z kartonu 40 ml oliwy, sól, cukier, ocet, zioła prowansalskie i zmiażdżone ząbki czosnku.

 

4. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj zaczyn. Wyrób energicznie ciasto, dodając stopniowo oliwę z oliwek (w 2–3 partiach). Jeżeli ciasto za bardzo się klei, możesz dodać odrobinę mąki. Przygotuj blaszkę do pieczenia pizzy (najlepiej taką specjalną z dziurkami w spodzie) i rozgrzej piekarnik do 180°C.

 

5. Ciasto podziel na pół i rozwałkuj na 2 placki o średnicy ok. 30 cm. Możesz też rozciągnąć ciasto palcami bezpośrednio na blaszce, na której będzie piekła się pizza. Placek z ciasta posmaruj sosem. Rozsmarowany sos przykryj warzywami i posyp kaparami i oliwkami. Wstaw pizzę do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Brzegi upieczonej pizzy powinny być lekko złote. Podawaj pizzę na ciepło z dodatkiem świeżej rukoli i płatkami parmezanu.

 
Źródło: tesco.pl