[Przepis] Pizza z bakłażanem1 min read

Składniki:

  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 150 ml letniej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 dkg drożdży
  • farsz:
  • 1 bakłażan
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie kulki mozzarella
  • 8 pieczarek
  • 3 plastry szynki
  • 1 cebula czerwona
  • 30 oliwek czarnych
  • 1 garść rukoli
  • bazylia świeża
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 8 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1.

Bakłażana kroję na plastry cienkie i solę odstawiam na 30 minut. Zmywam sól i grilluję na patelni grillowej.

2.

Pieczarki i cebulę kroję na plastry. Szynkę na paski, pomidorki na pół.

3.

Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut.

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem.

Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

4.

Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i dzielę na kilka części. Zależy jakie chcemy pizze duże. Ciasto rozciągam rękoma układam na blaszce. Smaruję sosem pomidorowym.

Bakłażana, pieczarki, cebulę, szynkę, pomidorki układam na pizzy, posypuje przyprawą do pizzy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 240 stopni, zmniejszam temperaturę do 220 i piekę 15 minut.

Po tym czasie dodaję suszone pomidory, kulki mozzarelli i wstawiam jeszcze na 5-10 minut. Przed podaniem posypuję rukolą i dodaję oliwki, bazylię.

 

Źródło: gotujmy.pl