Zmarł twórca pizzy hawajskiej Sam Panopoulos1 min read

Pizza hawajska, czyli ta z dodatkiem szynki i ananasa, to jeden z klasyków w każdej pizzerii. I chociaż sami Włosi nie pochwalają takiego połączenia, miliony ludzi na całym świecie zajadają się pizzą ze słodkim owocem. Jak informują amerykańskie media, Sam Panopoulos, twórca tego przysmaku, zmarł kilka dni temu w London (Kanada). Miał 83 lata.

Restaurator uważany za pomysłodawcę hawajskiej pizzy wywodził się z grecko-kanadyjskiej rodzinny i od zawsze związany był z kulinariami. Na co dzień prowadził swój lokal w prowincji Ontario. Kanadyjskie miasto London, dzięki jego wynalazkowi zasłynęło na cały świat, a pizza z kawałkami ananasa podbiła podniebienia milionów ludzi.

Na początku 2017 roku swój protest wobec hawajskiej pizzy wyraził prezydent Islandii Gudni Johannesson, krytykując podawanie pizzy z ananasem, wywołując dyskusję z udziałem tysięcy internautów w wielu krajach. Następnie media obiegła informacja o wpisaniu tej wariacji na „czarną listę” zakazaną przez Włochów. Włoscy rolnicy i restauratorzy kategorycznie nie zgadzają się od dekad na bezczeszczenie ich tradycyjnego wyrobu przez dodatek egzotycznego składnika.

Mimo tylu kulinarnych kontrowersji z pewnością pomysł Sama Panopoulosa już na zawsze zostanie w tradycji przygotowania pizzy i bardzo trudno będzie go wymazać z menu pizzerii.

Źródło: kuchnia.wp.pl