[Przepis] Domowa Pizza Kebab1 min read

Składniki: (ok. 3 małe pizze)

ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

dodatki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa kebab gyros
  • przyprawa arabska kebab shoarma
  • czosnek w proszku
  • słodka papryka w proszku
    pieprz

 

  • cebula/cebula czerwona
  • ogórki konserwowe/kiszone
  • 2-3 pomidory
  • połowa kapusty pekińskiej
  • papryka konserwowa

 

  • sos pomidorowy (passata)
  • przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz
  • ok. 150 g żółtego sera
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut).
Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h).
Po tym czasie formujemy okrągłe placki zostawiając szersze brzegi.
Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i smażymy w rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.
Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).
Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym.

*nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również w piekarniku

 

Źródło: slodkastrona.com