Rozczyn:
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii
- szczypta ziół prowansalskich
- 100 g mozzarelli
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 50 g szynki dojrzewającej np. parmeńskiej
- 50 g rukoli
- 50 g sera Grana Padano
Pizza w kształcie serca – przepis krok po kroku
Krok 1
Pizza w kształcie serca
Do miseczki wsypać świeże drożdże. Następnie dodać z 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).
Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę, aby ładnie wyrosło.
Krok 2
Pizza w kształcie serca
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą lekko rozwałkowujemy ręcznie w kształt serca.
Krok 3
Pizza na walentynki
Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami, nakładamy startą mozzarellę i pokrojone pomidorki koktajlowe. Piec ok. 12-15 minut w temperaturze 220 stopni. Po upieczeniu nakładamy szynkę, rukolę oraz starty ser Grana Padano.
