Składniki:
- 400g upieczonego lub ugotowanego do miękkości batata bez skórki
- 100g mąki gryczanej
- sól, ostra papryka, oregano
SOS I DODATKI:
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- 70g Creamo kokosowego
- łyżeczka mąki ryżowej
- por biała część opcjonalnie
- pieczarki
- łyżeczka chrzanu
- pół cebulki
- tymianek
Przygotowanie:
Batat zblenduj z mąką, solą, ostrą papryką i oregano. Nagrzej piec do 220 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i natłuśc go delikatnie. Masę na pizze wyłóż na papier i ręką lub łyżką uformuj okrągly placek o grubości ok 0,5-1cm. Łyżkę czy opuszki palców możesz moczyć w gorącej wodzie – ułatwi to wykładanie ciasta, które bedzie klejące! Pizza leci do pieca na ok 15 min.
Sos – pokrój por i cebulkę, podsmaż na odrobinie oliwy. Dorzuć Creamo, sól, tymianek, chrzan i wymieszaj. Po chwili dodaj mąkę, by zagęścić sos.
Po 15 min wyciągnij naszą pizzę, posmaruj sosem, na to szynka, możesz też dorzucić pieczarki i ponownie całość leci do pieca na ok 10-15 min!
Źródło: https://www.olgalewandowskadietetyk.pl/