[Przepis] Pizza z białym sosem, kurkami i boczkiem2 min read

Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)
  • 7g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
  • dwie szczypty soli
  •  dwie szczypty cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • Składniki na biały sos:
  • 1 łyżka oliwy 
  • mały kieliszek białego wina
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • łyżka sera pleśniowego lazur
  • 3 gałązki tymianku
  • Dodatki do pizzy:
    1 kulka mozzarelli – 125g
  • 3 plastry boczku
  • szklanka kurek
  • 4 plastry białej młodej cebuli
  • 3 gałązki tymianku

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. W szklance wodę wraz z  oliwą. Dodaję wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiam ciasto – około 15 minut (ręcznie lub mikserem), formuję w kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam  w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. 

W międzyczasie rozgrzewam oliwę w małym rondelku i wrzucam drobno posiekany czosnek i szalotkę. Podsmażam około 2 minuty. Zalewam białym winem i redukuję, aż stworzy się aksamitny sosik. Całość zalewam śmietanką i wsypuję pokruszony ser. Listki tymianku obrywam z gałązek i wrzucam do sosu. Gotuję około 7-10 minut. Na koniec przyprawiam solą i pieprzem.

Ciasto rozkładam na wysypanym mąką blacie i delikatnie rozciągam. Następnie wykładam na wysmarowaną oliwą blachę i rozciągam na brzegi blachy. Smaruję białym sosem i układam składniki. W pierwszej kolejności startą na tarce mozzarellę, następnie oczyszczone kurki, boczek pocięty w cienkie paski, posypuję cebulą i połową listków tymianku. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 300 stopni i piekę 5 min. Wyciągam, kroję i posypuję resztą tymianku. Najbardziej lubię polewać oliwą i delikatną ilością octu.
Smakuje obłędnie 🙂

Źródło: www.rajpodniebienia.pl