Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki włoskiej typ 00 (może być także pszenna 550)
- 7g drożdży instant
- 1 łyżka oliwy
- dwie szczypty soli
- dwie szczypty cukru
- szklanka ciepłej wody
- Składniki na biały sos:
- 1 łyżka oliwy
- mały kieliszek białego wina
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka śmietany 36%
- łyżka sera pleśniowego lazur
- 3 gałązki tymianku
- Dodatki do pizzy:
1 kulka mozzarelli – 125g - 3 plastry boczku
- szklanka kurek
- 4 plastry białej młodej cebuli
- 3 gałązki tymianku
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wkładam do miski i mieszam. W szklance wodę wraz z oliwą. Dodaję wodę wraz z oliwą do suchych składników. Wyrabiam ciasto – około 15 minut (ręcznie lub mikserem), formuję w kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości.
W międzyczasie rozgrzewam oliwę w małym rondelku i wrzucam drobno posiekany czosnek i szalotkę. Podsmażam około 2 minuty. Zalewam białym winem i redukuję, aż stworzy się aksamitny sosik. Całość zalewam śmietanką i wsypuję pokruszony ser. Listki tymianku obrywam z gałązek i wrzucam do sosu. Gotuję około 7-10 minut. Na koniec przyprawiam solą i pieprzem.
Ciasto rozkładam na wysypanym mąką blacie i delikatnie rozciągam. Następnie wykładam na wysmarowaną oliwą blachę i rozciągam na brzegi blachy. Smaruję białym sosem i układam składniki. W pierwszej kolejności startą na tarce mozzarellę, następnie oczyszczone kurki, boczek pocięty w cienkie paski, posypuję cebulą i połową listków tymianku. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 300 stopni i piekę 5 min. Wyciągam, kroję i posypuję resztą tymianku. Najbardziej lubię polewać oliwą i delikatną ilością octu.
Smakuje obłędnie 🙂
Źródło: www.rajpodniebienia.pl