[Przepis] Pizza z tuńczykiem na piwnym cieście

Składniki (porcje: 1)

  • 400g mąki
  • 2 łyżeczki suczych drożdży ok.7g
  • 220g lekko podgrzanego piwa
  • 30g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • ok.150g sosu pomidorowego
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 150g tuńczyka w sosie własnym
  • 100g startego sera
  • rukola

Przygotowanie

  • Mąkę, drożdże, oliwę z oliwek, sól, cukier, przyprawę do pizzy oraz piwo mieszamy i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.
  • Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszce, smarujemy sosem pomidorowym, cebulę kroimy w piórka i wykładamy na sos.
  • Na górę wykładamy odsączonego tuńczyka i górę posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w temp.230/250 stopni przez 6 min.

Źródło: https://variance.pl/

Rekomendowane artykuły