[Przepis] Boiskowa pizza

Składniki:

CIASTO blaszka 24×36 cm

  • mąka 35 dag
  • olej 3-4 łyżki
  • mleko 170 ml
  • drożdże 1/4 kostki
  • sól do smaku
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • jajko
  • białko do smarowania

NADZIENIE;

  • szpinak mrożony 700 gram
  • śmietana 2 łyżki
  • czosnek 4 ząbki
  • ser żółty 100 gram
  • sól do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • pomidorki koktajloweok 5 sztuk do dekoracji
  • mozzarella małe kulki
  • bazylia świeża
  • olej do smażenia
  • majeranek Prymat ok 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

CIASTO:

Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę, formując wyższe brzegi. Następnie brzegi smarujemy białkiem.

Na środek wykładamy nadzienie. Pieczemy około 35-40 minut (180°). Po upieczeniu za pomocą majonezu wykonujemy linie boiskowe. Na wierzchu układamy połówki pomidorków oraz kulki mozzarelli. Całość oprószamy posiekaną bazylią.

NADZIENIE:
Na olej wrzucamy szpinak Smażymy do miękkości. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Ser ścieramy na tarce. Dokładamy wraz ze śmietaną do szpinaku. Dokładnie mieszamy całość. Wykładamy na ciasto drożdżowe. Pieczemy
Źródło: doradcasmaku.pl

Rekomendowane artykuły