Składniki :

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożone)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g żółtego sera startego na dużych oczkach
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • czarne oliwki
  • 1 papryka
  • 5 plastrów np. szynki konserwowej lub innej ulubionej wędliny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180*C. Blachę delikatnie cienko posmarować oliwą. Nałożyć na nią ciasto francuskie, nakłuć je gęsto widelcem. Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i podpiec je 5 minut. Po tym czasie wyjąć, posmarować całość koncentratem pomidorowym, posypać serem (zostawić troszkę na wierzch), posypać szynką, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, papryką, doprawić solą i pieprzem do smaku, na koniec posypać niewielką ilością pozostałego sera. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika,  obniżyć  temp. do 160*C i piec ok. 15 minut.

Autor:  Łukasz Góra