[Przepis] Keto pizza z mozzarellą, oliwkami i kabanosami1 min read

Składniki:

  • 2 białka jajka*
  • 20g sera tartego mozzarella
  • 5g babki jajowatej lub siemienia lnianego/ mąki kokosowej
  • przyprawy np. łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • Dodatki:
  • 50g passaty pomidorowej
  • 30g seta tartego mozzarella
  • 20g kabanosów
  • 10g oliwek
  • 5g cebuli dymki
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

W miseczce łączymy składniki na nasze ciasto, czyli dwa białka jajka, mozzarellę, babkę jajowatą i przyprawy. Całość mieszamy, masa za sprawą babki zacznie gęstnieć. Mniejszą patelnię natłuszczamy lekko i wylewamy przygotowaną masę. Wyrównujemy wierzch i smażymy około 5 minut na średniej mocy. Przewracamy na drugą stronę i przechodzimy do dodatków, które każdy tutaj można dać wg własnego uznania. Smarujemy sosem lub passatą pomidorową, układamy tarty ser np. mozzarella, około dwóch sporych garści, dalej dodałam jeszcze pokrojone kabanosy, trochę zielonych oliwek oraz cebuli dymki. Tak przygotowaną pizzę zostawiamy jeszcze na patelni na około 4-5 minut pod przykryciem, aż ser się rozpuści. Gotową po przełożeniu na talerz dekorujemy listkami bazylii i polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek.

*Nie użyłam całych jajek, gdyż nie chciałam otrzymać jajecznego posmaku.

ORIENTACYJNE MAKRO z dodatkami:

KALORIE: 492 | BIAŁKO: 27g | TŁUSZCZ: 40g | WĘGLOWODANY: 7g | WĘGLOWODANY NETTO: 1.5g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników.

Źródło: https://tlustegary.pl/