[Przepis] Libańska pizza z jagnięciną i serem kozim

Składniki:

pizza

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki suchych drożdży (instant)
  • 180 ml chłodnej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju extra vierge
  • 1 łyżeczka soli

dressing

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżonego i posiekanego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy sumak (można zastąpić startą skórką z cytryny)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili

mięso

  • 200 g mielonej jagnięciny
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżonego i posiekanego
  • pieprz czarny i sól

dodatki

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g tartego koziego sera
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki pestek granatu

sos czosnkowy

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżonego i posiekanego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy sumak
  • pieprz czarny i sól
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z wodą i miodem, przesiać mąkę i dodać mleko, olej i sól. Wyrabiać ciasto przez 20 minut (lub mikserem przez 10 min.). Podsypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki na dressing razem wymieszać.
Jagnięcinę wymieszać z przyprawami i uformować małe kuleczki.
Wyrośnięte ciasto na pizzę rozdzielić na dwa kawałki, rozwałkować na blacie posypanym mąką. Przełożyć na formę do pieczenia oprószoną mąką i posmarować dressingiem. Posypać mozzarellą i serem kozim, ułożyć kuleczki mięsne, pomidory i paprykę oraz posypać orzeszkami pinii. Piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.

W między czasie wymieszać wszystkie składniki na sos czosnkowy.
Pizzę podać posypaną pestkami granatu i z sosem czosnkowym. Smacznego!

Źródło: www.servingdumplings.com

Rekomendowane artykuły