Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej plus 150ml ciepłej wody
  • 7g suchych drożdży instant
  • szczypta cukru
  • 20ml oliwy
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • Pastena – pasta z suszonych pomidorów OLE!
  • passata pomidorowa
  • 2 opakowania mozzarelli
  • rukola
  • pieczarki

Przygotowanie:

Drodże mieszamy z cukrem, wodą i kilkoma łyżkami mąki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie (ciasto powinno „wylewać się z miseczki“) łączymy je z  resztą mąki. Dodajemy sól i wyrabiamy dolewając powoli oliwę. Wyrabiamy przez około 10 minut. Ponownie odstawiamy – na minimum godzinę.

Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy za pomocą rożnych domowych  przedmiotów większe kółka (wychodzi około 6-8 pizzerinek). Przekładamy na blachę i odstawiamy
do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie środek każdego kółka rozsmarowujemy Pasteną pastą z suszonych pomidorów OLE oraz pasattą. Dalej nakładamy pokrojone pieczarki, ulubioną szynkę, mozzarellę. Zapiekamy ok. 20 minut w 210C.

Więcej na: www.wole-ole.pl

Źródło: www.lifestyle.newseria.pl