[Przepis] Minipizze na Halloween2 min read

Składniki:

ciasto na pizzę:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 1 łyżeczka mąki pszennej do drożdży
  • 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • płatka łyżeczka soli
sos pomidorowy:
  • 100 g passaty pomidorowej
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii, oregano oraz granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
dodatki:
  • dwie kule sera mozzarella
  • około 24 sztuki dużych oliwek – tzw. królewskich
  • około 16 sztuk małych oliwek

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, wlej mleko i wymieszaj.
  2. Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  3. W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej oraz sól, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  6. Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm, szklanką wytnij koła – pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka.
  7. Każde koło lekko rozciągnij w dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Zmieszaj razem składniki sosu i posmaruj nim wierzchy pizzy.
  9. Ser pokrój w niezbyt grube plastry i ułóż po jednym plastrze na każdej pizzy.
  10. Duże oliwki przekrój na pół – około 16 połówek zostaw na brzuszki pająków, a resztę pokrój na nóżki – po 4 nogi z każdej połówki oliwki.
  11. Na pizzach ułóż brzuszki i nogi, dodaj głowy z małych oliwek.
  12. Piecz w wysokiej temperaturze – najlepiej przynajmniej 250 stopni przez około 15 minut – im wyższa temperatura piekarnika, tym krócej pieczemy (jeśli piekarnik może grzać z taką mocą, to piecz dłużej pizze).
  13. Podawaj na ciepło.

Źródło: wypiekibeaty.com.pl