[Przepis] Pizza biała z brukselką1 min read

Składniki:

na ciasto: ( podaję proporcje na 1 kg mąki i każdy niech sobie pomniejszy ilość składników. Zazwyczaj robię z 30-40 dkg na 2-3 pizze)

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 550 ml ciepłej wody,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,

+

  • 15 dkg brukselki,
  • 2-3 łyżki śmietany 18% tł.,
  • 1 żabek czosnku,
  • oregano suszone,
  • ser ( pleśniowy lub mozzarella),
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie zrobić nadzienie. Brukselkę pokroić w plastry, wymieszać z oliwą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, polać śmietaną wymieszaną z oregano. Rozłożyć farsz z brukselki, na wierzch rozsypać ser. 
Nastawić piekarnik na temp. 220 stopni C. Wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia około 12-15 minut. 

Źródło: zpierwszegotloczenia.pl