[Przepis] Pizza bianca z kurczakiem i szpinakiem1 min read

Składniki:

  • 1/2 ciasta na pizzę
  • 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
  • ulubione przyprawy (u mnie mielona papryka słodka i ostra, szczypta imbiru, curry, sól, pieprz)
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • 100 g tartej mozzarelli
  • kilka garści świeżego szpinaku
  • przyprawy do szpinaku: granulowany czosnek, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej)

Biały sos:

  • 1 mała główka czosnku
  • 90 g sera ricotta
  • suszony tymianek, oregano, bazylia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Z główki czosnku odkrawamy wierzchnią część, w taki sposób, aby odsłoniły się ząbki czosnku. Całość owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (polecam upiec czosnek przy okazji pieczenia jakiegoś innego dania).

Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, curry oraz szczyptą mielonej papryki i imbiru lub innymi ulubionymi przyprawami. Skrapiamy niewielką ilością oliwy, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Po przestudzeniu można dodatkowo posiekać mięso na cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy lub klarowanego masła, dodajemy szpinak. Smażymy krótko, tylko do czasu, aż szpinak nieco zwiędnie. Oprószamy płatkami chili oraz granulowanym czosnkiem, solą, pieprzem i szczyptą gałki.

Ricottę rozcieramy z tymiankiem, oregano, bazylią oraz upieczonym czosnkiem wyciśniętym z osłonek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Ciasto na pizzę wałkujemy na płaski placek. Smarujemy białym sosem, posypujemy tartą mozzarellą oraz kurczakiem, piórkami cebuli i szpinakiem. Na wierzchu rozkładamy porwaną na kawałki białą mozzarellę. Pieczemy przez około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.

Źródło: https://smakinatalerzu.pl