[Przepis] Pizza Cake, prawdziwy hit prosto z USA

Składniki:

na tortownicę o średnicy 18 cm

  • 350 g mąki pszennej
  • 180 ml letniej wody
  • 20 g drożdży
  • 20 ml oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Na sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g salami

Przygotowanie:

Sos:
  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę.
  2. Dodaj pomidory, przecier, sól pieprz. Gotuj/podsmażaj przez ok. 15 minut.
  3. Odstaw do ostygnięcia
  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier, olej i wodę.
  2. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno być przykryte ściereczką, żeby nie wyschło
  3. Ciasto podziel na 4 części. 1 musi być większa od pozostałych trzech.
  4. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 17-18 cm. Rozwałkuj po kolei kawałki ciasta i wytnij z nich koła o takiej średnicy.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz 3 spody z ciasta. Dosłownie przez 7-10 minut, tak żeby były leciutko podpieczone.
  6. Czwarty kawałek rozwałkuj cienko i wyłóż nim blaszkę wysmarowaną olejem.
  7. Spód wysmaruj sosem, posyp serem i połóż salami. Na to jeden z podpieczonych spodów. Powtórz czynność, aż skończą Ci się składniki.
  8. Na wierzchu musi być ser i salami.
  9. Pizzę piecz ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Źródło: paulinawnuk.com

2

Rekomendowane artykuły