[Przepis] Pizza gryczano-jaglana1 min read

Składniki:

(składniki na 1 dużą pizzę na grubym cieście, 2 duże pizze na cieńszym cieście lub 6 cienkich minipizz)

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki ciecierzycowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 7 g drożdży instant Dr. Oetker
  • 2 łyżeczki oregano
  • pieprz i sól
  • 220 ml ciepłej wody
  • gęsty naturalny przecier pomidorowy
  • ulubione dodatki: brokuły, czarne oliwki, czerwona papryka, pieczarki, kukurydza,
  • twardy kozi ser

Sposób przygotowania:

W dużej ceramicznej lub szklanej misce wymieszaj mąki z drożdżami, szczyptą soli i 1 łyżeczką oregano. Dodaj olej oraz jajka, a następnie wlewaj ciepłą wodę i mieszaj ciasto ręką lub mikserem. Energicznie wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Będzie nieco lepiące. Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ponownie wyrób ciasto dłonią i od razu przełóż do formy. Jeśli wolisz grube pizze, zrób jedną dużą lub trzy małe na grubym cieście. Jeśli wolisz cieńsze, z podanych proporcji przygotujesz dwie duże cienkie pizze lub sześć małych. Wierzch pizzy posmaruj dość obficie gęstym przecierem lub sosem pomidorowym doprawionym pieprzem i solą. Na sosie ułóż ulubione dodatki. Całość posyp oregano, odrobiną soli lub innymi przyprawami, wedle uznania.

Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200°C (na środkowym poziomie) i piecz przez 20 minut. Jeśli chcesz posypać pizzę startym serem, zrób to dopiero 5 minut przed końcem pieczenia. Podawaj od razu.

Źródło: kobieta.interia.pl