[Przepis] Pizza kukurydziana z patelni, bez mąki pszennej1 min read

Składniki:

składniki na małą pizzę  średnicy ok. 20 cm
 
Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mleka
  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej
    czubata łyżeczka mąki z cieciorki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu
 
Dodatki:
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w krążki
  • kilka czarnych oliwek
  • plasterki wędzonego greckiego sera ( podobny do oscypka)
  • bazylia, gałązki oregano
  • nitki chili na wierzch

Przygotowanie:

W kubku połączyć jajko z mlekiem, dodać proszek do pieczenia, kaszkę, mąkę i przyprawy. 
Pokroić cebulę i ser w plasterki, oliwki na mniejsze cząstki.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozprowadzonego oleju wylać ciasto i ułożyć na nim pokrojone składniki, posypać przyprawami. Smażyć krotko na patelni lekko posmarowanej tłuszczem (ok.2 min.), tylko do przypieczenia się spodu. Zsunąć pizzę z patelni na blachę i włożyć do piekarnika na funkcję grill na 5-6 min.(180 stopni). Piec do zarumienienia. 
Można skropić oliwą.