[Przepis] Pizza na cieście typu graham z oliwkami, rukolą, cebulką i serem mozzarella

Składniki:

dla dwóch bardzo głodnych osób lub czterech na diecie
 Ciasto:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, najlepiej graham typ 1850 (używałam też mieszanki mąki pszennej razowej, orkiszowej i żytniej razowej- równie OK)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży 
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

  • ok. 250 g przecieru pomidorowego (mniej-więcej pół kartonika)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeża lub suszona bazylia i tymianek
  • suszone oregano
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka kropli octu balsamicznego (można pominąć)
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 1 kulka sera mozzarella (125g), u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu
  • kilkanaście czarnych oliwek 
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych lub pomidor pokrojony w plasterki
  • pół cebuli
  • garść rukoli

Przygotowanie:

  • Mąkę i sól przesiać do dużej miski.
  • Odmierzyć 3/4 szklanki ciepłej wody, część przelać do drugiej szklanki i dodać drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. Odstawić zaczyn na kilka minut, aż zrobi się z wierzchu pianka.
  • Do mąki dodać zaczyn, oliwę i stopniowo dolewać pozostałą wodę, zagniatając ciasto (nigdy nie zdarzyło mi się zużyć więcej niż 3/4 szklanki wody na pizzę, więc odmierzam tyle na samym początku, część zużywam na zaczyn, a resztę dolewam do momentu, aż ciasto będzie się dało łatwo zagniatać).
  • Zagniatać ciasto jeszcze parę chwil i uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. pół godziny w pobliżu grzejącego się piekarnika- nastawionego na 220 stopni. Pamiętajcie, żeby w momencie włączenia piekarnika wyjąć z niego dużą blachę- to na niej będziemy układać pizzę.
  • W międzyczasie przecier pomidorowy wymieszać z oliwą i przyprawami. Gotować sos kilka minut, aż zrobi się gęsty. 
  • Przygotować dodatki: umyte i pokrojone pomidorki, cebulę, oliwki, umytą rukolę, pokrojoną mozzarellę.
  • Ciasto przełożyć na stolnicę i cienko rozwałkować, zostawiając grubsze, nierozwałkowane brzegi (jeśli lubimy). Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Rozprowadzić sos na pizzy zataczając koła. (jeśli trochę go zostanie, można go zjeść jako dodatek do gotowej już pizzy.) Rozłożyć połowę sera i wszystkie pozostałe dodatki (oprócz rukoli!) i wstawić do piekarnika na środkowy poziom na 7 minut.
  • Po 7 minutach, gdy brzegi się lekko zrumienią, wyjąć blachę na przygotowaną wcześniej żaroodporną podstawkę. Rozłożyć resztę sera. 
  • Piec kolejne 5-7 minut, aż brzegi będą pięknie rumiane.
  • Po wyjęciu posypać pizzę listkami rukoli.

Źródło: https://beszamel.se.pl/

Rekomendowane artykuły