[Przepis] Pizza paluszki3 min read

PIZZA STICKS – PALUSZKI PEPPERONI

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (60 ml)
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki włoskiej przyprawy
  • mąka uniwersalna
  • opakowanie ciasta do pizzy
  • 40 plasterków pepperoni
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • ulubione sosy do pizzy

Przygotowanie. Przepis na osiem paluszków:

Zanurz drewniane patyczki do szaszłyków w wodzie na co najmniej 30 minut, aby zapobiec poparzeniu.

Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż trzy blachy do pieczenia (lub tyle, ile będziesz potrzebować) papierem do pieczenia.

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek w proszku i włoską przyprawę. Odłóż na bok.

Rozwałkuj ciasto do pizzy na lekko posypanej mąką stolnicy i pokrój na 8 pasków.

Złóż 5 kawałków pepperoni na ćwiartki i nakręć na patyczek, pozostawiając ok 2,5-centymetrowe odstępy. Powtórz, aby w sumie uzyskać 8 szaszłyków.

Zaczynając od szpiczastego końca szpikulca, owijaj pasek ciasta wokół pepperoni, dociskając dobrze i ułóż na przygotowanym blasze do pieczenia. Powtórz z pozostałymi szaszłykami.

Posmaruj szaszłyki przyprawionym olejem i posyp parmezanem.

Piecz szaszłyki przez 10-12 minut, obracając do połowy, aż ciasto stanie się złotobrązowe.

Podawaj z ulubionymi sosami do pizzy.

PIZZA STICKS – PALUSZKI MARGHERITA

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 40 pomidorów cherry
  • opakowanie ciasta do pizzy
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • ½ szklanki posiekanego sera mozzarella (50 g)
  • posiekana świeża bazylia
  • pesto – do serwowania paluszków

Przygotowanie. Przepis na osiem paluszków:

Zanurz drewniane patyczki do szaszłyków w wodzie na co najmniej 30 minut, aby zapobiec poparzeniu.

Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż trzy blachy do pieczenia (lub tyle, ile będziesz potrzebować) papierem do pieczenia.

Rozwiń ciasto do pizzy na lekko posypanej mąką stolnicy i pokrój na 8 pasków.

Nadziej 5 pomidorków cherry na patyczek, zachowując około 2,5-centymetrowe odstępy między nimi. Powtórz, aby w sumie uzyskać 8 szaszłyków.

Zaczynając od szpiczastego końca szpikulca, owijaj pasek ciasta wokół pomidorów, ściskając u dołu i ułóż na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia.

Posmaruj szaszłyki oliwą i posyp serem mozzarella.

Piec szaszłyki przez 10-12 minut, obracając do połowy, aż ciasto stanie się złotobrązowe.

Udekoruj bazylią i podawaj z pesto.

PIZZA STICKS – PALUSZKI VEGE

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 225 g pieczarek oczyszczonych i podzielonych na ćwiartki
  • ½ średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka posiekana i pokrojona w kostkę
  • sól
  • czarny pieprz
  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki (lub papryka w proszku)
  • ¼ szklanki oliwy
  • opakowanie ciasta do pizzy
  • ½ szklanki posiekanego sera mozzarella (50 g)

SOS RANCZERSKI DO PODANIA

  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • ząbek cz
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki i koperku
  • 1/3 łyżeczki musztardy
  • szczypta papryki w proszku

Przygotowanie. Przepis na osiem paluszków:Zanurz drewniane patyczki do szaszłyków w wodzie na co najmniej 30 minut, aby zapobiec poparzeniu.

Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż trzy blachy do pieczenia (lub tyle, ile będziesz potrzebować) papierem do pieczenia.

Rozłóż grzyby, cebulę i paprykę równomiernie na blasze do pieczenia. Dopraw solą, pieprzem i płatkami czerwonej papryki i skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek. Włóż do piekarnika.

Piecz warzywa przez 15 minut, aż grzyby staną się złotobrązowe. Wyjmij z piekarnika i odstaw na bok do ostygnięcia.

Rozwałkuj ciasto do pizzy na lekko posypanej mąką stolnicy i pokrój na 8 pasków.

Nadziej kawałek każdego warzywa na szaszłyki, zostawiając ok. 2,5-centymetrowe odstępy.

Zaczynając od szpiczastego końca patyczka owijaj pasek ciasta wokół warzyw, dociskając u dołu i ułóż na przygotowanym blasze do pieczenia.

Posmaruj szaszłyki pozostałymi 2 łyżkami oleju i posyp serem mozzarella.

Piecz szaszłyki przez 10-12 minut, obracając do połowy, aż ciasto stanie się złotobrązowe.

Podawaj z sosem ranch do zanurzania.

Źródło: www.gotowanie.onet.pl