[Przepis] Pizza po litewsku1 min read

Połączenie pizzy i ziemniaków w pierwszym momencie wydają się dziwnym rozwiązaniem. Jednak wbrew pozorom ziemniaki w swojej prostocie idealnie komponują się z ciastem do pizzy. Jeśli przygotujesz pizzę po litewsku, przekonasz się, że jej delikatny smak przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.

Ciasto:

500 g mąki pszennej; 

2 łyżki oleju rzepakowego; 

1 łyżeczka soli; 

7 g drożdży instant lub 25 g świeżych; 

250 ml ciepłej wody (30–35°C); 

2 łyżeczki cukru. 

Dodatki: 

Litewski ser dojrzewający (np. Džiugas); 

Ziemniaki; 

Pesto ziołowe; 

Bazylia; 

Rozmaryn.

Przygotowanie ciasta

Krok 1.

Wsyp do mąki drożdże, dodaj 2 łyżki cukru. Posól i wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego i 250 ml wody. Dobrze gnieć ciasto rękoma przez co najmniej 10 min. Uformowane w kulkę ciasto przełóż na 30–40 min do miseczki pod przykryciem, aby urosło. 

Krok 2.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, lekko posypaną mąką. Rozciągnij ciasto rękoma.

Krok 3.

Powierzchnię ciasta wysmaruj pesto ziołowym, ułóż na górę na cienkie plasterki pokrojone ziemniaki. Na ziemniaki włóż gałązki rozmarynu i posól. Polej olejem rzepakowym.

Krok 4.

Posyp pizzę serem i włóż ją na rozgrzany kamień do pizzy lub do piekarnika. Wypiekaj ok. 7–10 min. 

Źródło: https://wilno.tvp.pl/