[Przepis] Pizza Twist1 min read

Składniki:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml wody, lekko ciepłej

DODATKOWO:

  • ser (żółty, mozzarella)
  • szynka, salami lub inna ulubiona
  • ketchup lub sos pomidorowy na spód
  • zioła (bazylia, oregano)

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonać wcześniej zaczyn), olej, cukier, sól oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy do dużej miski, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na ok. 2 godz do podwojenia objętości.
Stolnice obficie oprószamy mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1-1,5 cm. Na jedną część wykładamy ketchup lub sos pomidorowy oraz pozostałe ulubione składniki drobno pokrojone. Nakładamy drugą część i lekko dociskamy. Nożem do pizzy wycinamy pasy ok. 1,5-2 cm szerokości. Lekko zwijamy jak świderki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 C i pieczemy przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia.

Źródło: ilovebake.pl