[Przepis] Pizza według Magdy Gessler1 min read

Ciasto – składniki:

  • 12 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 50 ml oliwy
  • 370 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 500 g mąki typu 550 lub specjalnej mąki do pizzy

Sos  – składniki:

  • 0,5 litra passaty pomidorowej
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki – składniki:

  • 100 g szynki prosciutto
  • 100 g sera mozzarella w małych kulkach
  • 100 g sera gouda
  • 1 garść liści rukoli
  • 30 ml oliwy

Przepis na pizzę Magdy Gessler:

Drożdże mieszamy w szklance z mlekiem i cukrem. Wstawiamy je do garnka z ciepłą wodą na 10 minut. Gdy wyrosną, wlewamy je do miski z oliwą, wodą i solą. Mieszamy i powoli wsypujemy do tego mąkę. Energicznie wyrabiamy ciasto. Gdy będzie odchodzić od ręki, wkładamy je do dużego pojemnika na żywność i wstawiamy do lodówki (od kilku godzin do dwóch dni). Im dłużej fermentuje, tym łatwiej je potem uformować w placek.

Schłodzone ciasto dzielimy na 200-gramowe kulki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Jedną z kulek obtaczamy w mące i formujemy na płaski placek. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Przekładamy placek na blachę posypaną mąką. Rozprowadzamy na nim sos z passaty pomidorowej, bazylii, oliwy i soli. Kładziemy startą goudę i połowę kulek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Po wyjęciu dokładamy szynkę i resztę mozzarelli. Posypujemy rukolą i polewamy oliwą. Niewykorzystane kulki ciasta zawijamy w folię i mrozimy.

Źródło: fokus.tv