Składniki:

– 1 średniej wielkości batat
– 3/4 szklanki płatków owsianych
– 1 jajko
– pół łyżeczki granulowanej cebuli
– pół łyżeczki granulowanego czosnku
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 2 łyżki sosu barbecue
– 10 plasterków smażonej lub grillowanej piersi kurczaka
– pół czerwonej cebuli
– pół szklanki sera mozzarella
– świeża kolendra do podania
– sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Do blendera włóż obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki batata oraz płatki owsiane. Za pomocą pulsacji zblenduj całość, po czym dodaj jajko, pieprz cayenne, granulowaną suszoną cebulę, czosnek i odrobinę soli oraz pieprzu.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę z batata podziel na dwie części. przygotuj z nich cienkie na 3-4 mm okrągłe spody. Piecz spód w piekarniku nagrzanym do 190 st C przez 20-25 minut. W tym czasie przygotuj drugi kawałek papieru do pieczenia. Wyjmij batatowy spód i połóż go upieczonym do dołu, po czym odklej delikatnie stary papier do pieczenia. Ponownie  włóż spód do piekarnika i piecz przez 7-10 minut.
  3. W tym czasie usmaż połowę piersi z kurczaka. Cebulę pokrój w półplasterki.
  4. Upieczone blaty posmaruj sosem barbecue. Dodaj starty ser mozzarella, plasterki kurczaka i cebulę. Piecz przez 10 minut aż ser się roztopi i całość nieco zrumieni. Po upieczeniu dodaj świeżą kolendrę.

Źródło: www.nietylkopasta.pl