[Przepis] Pizza z cukinią i kremowym sosem czosnkowym1 min read

Składniki:

ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 1 cukinia
  • 100 g sera feta lub bryndzy
  • 200 ml gęstej śmietany 18 %
  • ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Drożdże wraz z cukrem sypiemy do miski, wlewamy 50 ml letniej wody, dobrze mieszamy i pozostawiamy na ok. 15-20 minut, aż zaczną się pienić.  Mąkę z solą wysypujemy na blat, robimy wgłębienie i wlewamy w nie spienione drożdże, łyżkę oliwy i pozostałą wodę (powinna być letnia). Mieszamy składniki, podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto ok. 5-6 minut, aż stanie się gładkie. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie przez ok. 2 minuty, dzielimy na dwie części i cienko rozwałkowujemy.

Śmietanę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą. Placki smarujemy sosem, układamy na nich cienkie plasterki cukinii, posypujemy pokruszonym serem i sporą ilością pieprzu.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 20 minut – kontrolujemy, by śmietana zbyt mocno się nie przypiekła. Po upieczeniu dekorujmy listkami bazylii.

 

Źródło: cookmagazine.pl