SKŁADNIKI

CIASTO

  • mąka pszenna – 450 g
  • suche drożdże – 7 g
  • sól – 2 szczypty
  • oliwa z oliwek – 50 ml
  • ciepła woda – 250 ml

SOS

  • śmietanka 30% – 100 ml
  • czekolada mleczna – 1 tabliczka
  • czekolada deserowa – 1 tabliczka

DODATKI

  • żelki, maliny, truskawki, banany, pistacje, orzeszki w czekoladzie, czekolada mleczna lub biała, wafelki, ciasteczka

PRZYGOTUJ

  • blachę piekarnikową
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

Suche składniki ciasta łączymy w misce, następnie dodajemy do nich mokre składniki. Zagniatamy. W razie potrzeby, stopniowo dolewamy niewielkie ilości wody, a następnie wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Gotowy sos przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.

KROK 3: PIECZEMY SPÓD PIZZY

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą widelca tworzymy dziurki na powierzchni placka.

Tak przygotowany spód pieczemy ok. 12-14 minut w temperaturze 200°C.

KROK 4: UKŁADAMY DODATKI

Na upieczonym spodzie rozprowadzamy warstwę sosu czekoladowego i układamy wybrane dodatki.

Źródło: https://kuchnialidla.pl/