[Przepis] Pizza z domowym prostym pesto i zielonym chilli1 min read

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 szklanki oliwy do ciasta
  • 0,25 kostki drożdży
  • łyżeczkę soli
  • łyżeczkę cukru
  • 100 gram pinii
  • pęczek bazylii
  • pół szklanki oliwy do pesto
  • sól, pieprz
  • zielona papryczka chilli
  • kulka mozarelli

Przygotowanie:

Zrób proste pesto, bez cytryny, tylko orzeszki pinii i bazylia. Możesz dodać czosnek. Oczywiście plus oliwa. Zmiel lub zmiażdż orzeszki pinii z bazylią mniej więcej w proporcji 1 do 1 zalewając oliwą. Nie zastąpisz niczym pinii – są baardzo słodkie i kremowe. Dodaj sól i pieprz. Rozsmaruj na cieścicie położonym na blasze. Z wierzchu podrzyj mozarellę i ułóż zieloną papryczkę chilli. Na zdjęciu jest czerwona i w ogóle to wersja mini, ale wierzcie mi – zielona ma zupełnia inny smak i o wiele bardziej pasującą do tego domowego prostego pesto.

No i ciasto, od którego powinnam zacząć, to zawsze pół szklanki wody, ćwierć kostki drożdży, płaska łyżeczka cukru, płaska łyżeczka soli, dwie szklanki wody i max pół szklanki oliwy. Drożdże rozpuszczasz w wodzie zalewasz mąkę w misce, dodając oliwę, wyrabiasz. Gdy będzie jednolite odstawiasz. W tym czasie robisz pesto i przygotowujesz sobie wszystko. Nagrzewasz na maxa piekarnik, 250 lub więcej. Wracasz do ciasta gdy urośnie i rozwałkowujesz. Rozwałkowane przekładasz na naoliwioną ręcznikiem blachę.

Przygotowaną pizzę pieczesz ok. 10 minut – zależy od piekarnika i wielkości pizzy – wystające brzegi muszą być rumiane, a ser nie tylko rumiany, ale z bąbelkami i dobrze jeśli też jest rumiany.

Źródło: http://www.coolinarny.com/