Składniki:

na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 0,6 l letniej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

  • Składniki na sos pomidorowy
  • 300 g pomidorów krojonych pelati
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

 

  • Dodatki do pizzy
  • 300 g utartego sera żółtego oraz kilka plastrów
  • 5 plastrów kiełbasy pepperoni
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 0,5 kg miąższu dyni

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 minut. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół, a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków. Pizzę piec w maksymalnej temperaturze piekarnika (najlepiej 300 stopni) do zarumieniania się ciasta.

Źródło: www.gazetakrakowska.pl