[Przepis] Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą1 min read

SKŁADNIKI

  • rukola – 60 g
  • śmietana – 200 g
  • gruszki – 500 g
  • sól
  • pieprz
  • masło – 1-2 łyżki
  • ser roquefort – 175 g

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do 220°C

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PIZZĘ

Ciasto na pizzę przygotowujemy według przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/ciasto-na-pizze

KROK 2: SOS Z RUKOLĄ

Rukolę myjemy, osuszamy. 50 g rukoli grubo siekamy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy cienką warstwą na ciastach do pizzy.

KROK 3: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA PIZZY

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Smażymy na gorącym maśle przez około 1 minutę z każdej strony. Układamy na pizzach. Ser roquefort rozkruszamy i równomiernie posypujemy nim gruszki. Pizze pieczemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12-15 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą rukolą.

 

Źródło: kuchnialidla.pl