[Przepis] Pizza z jarmużu z pomidorkami, serem pleśniowym i świeżym oregano

Składniki:

  • 4 doniczki jarmużu
  • 2/3 szklanki panierki Panko lub szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki startego sera mozzarella
  • sól i pieprz do smaku
  • sos pomidorowy
  • rukola
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • pomidorki cherry
  • ser pleśniowy
  • awokado

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blenderem miksujemy umyty jarmuż. Dodajemy jajka, panierkę, 1 szklankę sera mozzarella, sól i pieprz. Wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i dłońmi formujemy placek o grubości ok. 1 cm. Na wierzch wylewamy sos pomidorowy, posypujemy  połową szklanki sera mozzarella i ewentualnie pokrojonym serem pleśniowym (możemy również dodać go po upieczeniu). Pieczemy ok. 20-25 minut, do zarumienienia pizzy.

Po upieczeniu wykładamy na wierzch pozostałe składniki – oregano, rukolę, przekrojone na pół pomidorki cherry i awokado. Całość możemy skropić oliwą czosnkową.

Źródło: www.baziolka.pl