[Przepis] Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami1 min read

Składniki:

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 szczypty soli
  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 650

Sos:

  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki oregano
  • sól do smaku

Dodatki:

  • 50 dkg pieczarek
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 garście kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 25 dkg żółtego sera
  • 1/4 żółtej cukinii
  • 1/4 zielonej cukinii

Przygotwanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Sos: Koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i odrobiną soli.

Dodatki: Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, doprawić lekko solą i pieprzem.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mozzarellę odsączyć i pokroić w ćwierć plasterki. Cukinie umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Kiszoną kapustę pokroić na krótsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozciągnąć palcami na duże placki, ułożyć na blasze, posmarować pomidorowym sosem.

Na cieście rozłożyć kapustę, pieczarki i cebulę. Na tym rozłożyć plasterki cukinii, lekko oprószyć solą.

Na wierzchu rozłożyć kawałki mozzarelli, posypać tartym żółtym serem.

Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

Źródło: gotujmy.pl