[Przepis] Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą i szynką parmeńską2 min read

SKŁADNIKI

2 SZTUKI
CIASTO
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
SOS POMIDOROWY
  • 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszone oregano
  • sól, pieprz, cukier
DODATKI
  • 1 kulka białej mozzarelli
  • 6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
  • 20 czarnych oliwek
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 duże garście rukoli
  • pęczek świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

  • Ciasto: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży, oliwę i resztę ciepłej wody, sukcesywnie zagarniając mąkę do środka i delikatnie mieszając składniki. Połączyć je w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.
  • Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby podsypać mąkę. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Sos pomidorowy: Zagotować pomidory wraz z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Wyrośnięte ciasto chwilę powygniatać, następnie podzielić na 2 części, uformować 2 kulki, obsypać je mąką i uformować placki (rozciągać ciasto palcami na stolnicy lub rozwałkować wałkiem). Położyć je na posmarowanych oliwą blachach, odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia.
  • Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewać do maksymalnej temperatury, 250℃ + termoobieg.
  • Podrośnięte placki posmarować sosem pomidorowym, posypać suszonym oregano, ułożyć cząstki mozzarelli oraz połowę przekrojonych na połówki pomidorków. Piec w górnej części piekarnika przez ok. 10 – 12 minut.
  • Zaraz po wyjęciu pizzy z piekarnika ułożyć na niej po 3 plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozłożyć oliwki, rukolę i resztę pokrojonych świeżych pomidorków. Posypać listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.

Źródło: kwestiasmaku.com