[Przepis] Pizza z sosem beszamelowym i kurkami2 min read

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
  • mąka pszenna – 450g
  • drożdże suszone – 1,5 łyżki
  • sól – 1,5 łyżeczki
  • oliwa – 2-3 łyżki
  • woda – 300ml

 

  • Sos beszamelowy:
  • masło – 3 łyżki
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • mleko – 300-350ml
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • sól, pieprz

 

  • Kurki:
  • cebula – 1/2 niewielkiej
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • kurki – ok. 300g
  • masło – 2-3 łyżki
  • sól, pieprz

 

  • Dodatkowo:
  • mozzarella – ok. 250g, porwanej na mniejsze kawałki
  • ser feta – garść, pokruszonego (opcjonalnie)
  • natka pietruszki – mała garść, posiekanej (do posypania po upieczeniu)

Przygotowanie:

Ciasto na pizzę:

  1. W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt (o wielkości blachy piekarnikowej) przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na 10 minut.

Sos beszamelowy:

  1. W międzyczasie w garnuszku roztapiamy masło i energicznie mieszając dodajemy mąkę tworząc zasmażkę. Następnie, wolnym strumieniem, dolewamy mleko. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Kurki:

  1. Na patelni roztapiamy masło i na wolnym ogniu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodajemy kurki i smażymy razem przez 10 minut. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem.

Pizza:

  1. Sos beszamelowy rozsmarowujemy na przygotowanych spodach. Dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i (jeśli używamy) fetę. Rozkładamy także podsmażone kurki.
  2. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza przez około 7-10 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Źródło: www.pogotujmy.pl