[Przepis] Pizza z szynką, jajkiem sadzonym i pomidorkami

Składniki:

  • mąka – 250 g
  • drożdże – 25 g
  • ciepła woda – 140 ml
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 0.5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Składniki na pizzę:

  •  100 g szynki maślanej
  •  100 g świeżego szpinaku
  •  150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  •  200 g sera żółtego
  •  1 jajko
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  1 puszka pomidorów
  •  3 ząbki czosnku
  •  przyprawy: sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Drożdże utrzyj z ciepłą wodą i cukrem, odstaw aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól, rozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrób ręcznie, aż powstanie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto musi być gładkie, lśniące i powinno łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Rozgrzej piekarnik do 230 ˚C. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pomidorki przez około 3 min. Po tym czasie dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2-3 min. Blat posyp mąką, rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Na brzegi ciasta wyłóż 50 g startego sera, a następnie je zawiń tak, by powstał serowy rant. Na wierzch wyłóż podsmażone składniki, następnie pokrojoną drobno szynkę i starty ser. Wstaw do piekarnika na 5 min.
  3. Po tym czasie wyjmij, wbij delikatnie jajko i wstaw do piekarnika na 5-7 min. (lub kiedy brzegi się zrumienią). W tym czasie przygotuj banalnie prosty sos. Pomidory odcedź na sitku z nadmiaru wody. Posiekaj, wymieszaj ze utartym czosnkiem i dopraw solą i pieprzem. Upieczoną pizzę dopraw sosem.

Źródło: biedronka.pl

Rekomendowane artykuły