[Przepis] Razowa pizza z gyrosem1 min read

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • 200 gram piersi z kurczaka
  • 100 gram sera żółtego
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół czerwonej papryki
  • Sos pomidorowy lub ketchup
  • Przyprawa gyros
  • Olej do smażenia
  • Forma aluminiowa 23 cm.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy na kilka godzin do lodówki, obsmażamy na rozgrzanym oleju.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże , sól, ksylitol oraz olej, wlewamy letnią wodę. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia.

Formę aluminiową posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na koło, przekładamy do formy. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, układamy kawałki usmażonego kurczaka.

Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, układamy na pizzy.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch pizzy.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Źródło: gotujmy.pl