Składniki:

Spód:

  • 350 g mąki orkiszowej typ 500 lub 700
  • WERSJA BEZGLUTENOWA: 150 g mąki ryżowej i 150 g mąki gryczanej / 300 g gotowej mieszanki
  • 50 ml oliwy (1 łyżka do ciasta z mąką gryczaną)
  • 30 g drożdży / 7 g drożdży instant
  • szklanka wody
  • porządna szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • 300 g passaty pomidorowej / 200 g przecieru pomidorowego i pół szklanki wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy pomidorowo-bazyliowej
  • porządna szczypta soli

Dodatki:

  • 6 dużych pieczarek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 2 cebule
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej rukoli

Wykonanie:

1. Pizzę zaczynam od przygotowania zaczynu z drożdży. W szklance z 4 łyżkami lekko ciepłej wody rozpuszczam drożdże, dodaję trochę mąki, opcjonalnie łyżeczkę cukru i odstawiam na 10 minut, żeby drożdże się namnożyły. W przypadku używania drożdży instant etap przygotowania zaczynu wystarczy pominąć i dosypać drożdże bezpośrednio do mąki.

2. Następnie przelewam zaczyn do miski z mąką, dolewam oliwy, dodaję sól oraz resztę wody i wyrabiam ciasto. Jeśli potrzeba, to dolewam więcej wody lub dodaję więcej mąki. Ciasto nie może się kleić do rąk, ani do blatu czy stolnicy. Ma być miękkie, sprężyste i bardzo plastyczne. Po wyrobieniu ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut, od czasu do czasu dziurawiąc je widelcem albo nożem.

3. Dzielę ciasto na 4 pizze lub na tyle mniejszych lub większych części, na ile pizz mam ochotę. Formuję je w okrągły placek i rozciągam ręcznie, na ile się da. Rozwałkowuję aż do uzyskania bardzo cienkiego, jednolitego i nieprzedziurawiającego się spodu. Po uformowaniu spodu wykładam go na blaszkę pokrytą papierem lub do okrągłej formy.

4. Z passaty pomidorowej przygotowuję sos – przelewam ją do miski, dodaję oliwę, 2 przetarte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, oregano oraz szczyptę soli. Całość razem mieszam i odstawiam na parę minut. Zamiast passaty pomidorowej można użyć przecieru, który należy rozcieńczyć dodatkowo wodą.

5. Nakładam równomiernie grubą warstwę sosu pomidorowego na rozwałkowane ciasto. Obkładam pokrojonymi cienko pieczarkami, cebulą, pomidorkami i czosnkiem. Posypuję suszoną bazylią i oregano.

6. Pizzę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200-210 stopni na ok. 10-15 minut w trybie góra-dół. Po 10 minutach zaglądam, jak się miewa pizza. Każdy piekarnik jest inny, tak więc trzeba odpowiednio regulować temperaturę oraz obserwować stopień wypieczenia.

7. Po upieczeniu pizzę wyjmuję, wrzucam na nią rukolę oraz świeżą bazylię. Podaję z pestkami dyni, suszonymi pomidorami oraz sosem pomidorowym lub domowym wegańskim sosem serowo-czosnkowym.

Źródło: www.dobrezielsko.pl