[Przepis] Włoska pizza z figami1 min read

Składniki:

Na ciasto:

  • mąka 0,4 kg
  • drożdże 3 g
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • olej 40 ml
  • woda (niepełna szklanka)

Na sos:

  • naturalny koncentrat pomidorowy bez dodatków
  • suszone przyprawy: oregano, pietruszka, tymianek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Dodatki:

  • ser gorgonzola
  • suszone figi
  • grubo mielony pieprz
  • szynka włoska prosciutto crudo
  • tymianek

    Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy, by pracowały. Potem dodajemy szczyptę soli, mieszamy z mąką i olejem. Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. Nie może być jednak twarde. Odkładamy je do zmrożenia. Chwilę przed pieczeniem wyjmujemy i rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Placek z ciasta smarujemy sosem. Następnie układamy wszystkie dodatki (oprócz szynki, bo w piecu by sie wysuszyła) w dowolny sposób. Wkładamy pizzę do pieca rozgrzanego do 300 stopni C na około 8 minut. Dopiero po wyjęciu na wierzchu układamy plasterki szynki. Podajemy z oliwą extra virgin.

Źródło: expressilustrowany.pl