Pizza z klopsikami i jarmużemn

Składniki:

  • ciasto: 500 g mąki chlebowej
  • łyżeczka drobnej soli
  • łyżka cukru
  • 7 g drożdży
  • oliwa
  • wypełnienie: 200 g jarmużu, pozbawionego zdrewniałych łodyg
  • 4 surowe kiełbaski wieprzowe, pozbawione skórki
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, z grubsza zmiażdżone
  • łyżeczka wędzonej papryki sproszkowanej
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 g sera z niebieska pleśnią
  • opakowanie (125 g) mozzarelli, pokrojonej w plastry
  • szczypta płatków chili

Przygotowanie:

  1. Na ciasto: mąkę, sól, cukier i drożdże wsypujemy do miski i mieszamy. Oddzielnie mieszamy 250 ml ciepłej wody z 3 łyżkami oliwy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy w nim dołek i stopniowo dodajemy wodę z oliwą, zarabiając miękkie ciasto. Zagniatamy ok. 5 min lub do momentu, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–40 min ub aż podwoi swoją objętość.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na 2 duże cienkie koła. Układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  3. Na wypełnienie: jarmuż wkładamy do miski, zalewamy przegotowaną gorącą wodą i pozostawiamy na minutę. Odcedzamy, studzimy, odciskamy nadmiar wody i kroimy.
  4. Mięso z kiełbasy mieszamy z koprem i wędzoną papryką, formujemy małe porcyjki, np. kuleczki. Czosnek mieszamy z 3 łyżkami oliwy.
  5. Ciasto skrapiamy ponad połową oliwy czosnkowej, posypujemy jarmużem, pokruszonym serem z niebieską pleśnią, plastrami mozzarelli i porcyjkami mięsa. Skrapiamy resztą oliwy czosnkowej i posypujemy płatkami chili. Pieczemy pizzę pojedynczo przez 15–20 min, aż ciasto będzie złotawe, ser bulgocący, a mięso kiełbasy apetycznie upieczone.
  6. Przepis pochodzi z magazynu “Moje Gotowanie” nr 3/2018

Źródło: www.mojegotowanie.pl