[Przepis] Pizza ze szparagami i fetą

Składniki:

Ciasto:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ciepłego mleka
  • 270 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej typ 00)
  • 50 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka świeżego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Dodatkowo:

  • odrobina oliwy z oliwek do posmarowania foremki
  • 1 – 2 łyżki kaszy mannej

Farsz:

  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • 150 g startej mozzarelli
  • 4 plasterków boczku
  • 6 zielonych szparagów
  • 2 łyżki posiekanego sera Feta

Wykonanie:

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.

Szparagi gotujemy przez 5-7 minut w osolonej wodzie, odcedzamy.

Ciasto podzieliłam na dwa kawałki (dwie cienkie pizze lub jedna większa na grubszym cieście). Foremkę do pizzy smaruję oliwą z oliwek, a ciasto podsypuję kaszą manną, aby było bardziej chrupiące. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na foremkę. Następnie smarujemy śmietanką wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Następnie posypujemy większością startej mozzarelli, nakładamy plasterki boczku, szparagi oraz pokrojony w kostkę ser feta. Na wierzch nakładamy resztę startej mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na ok. 220 stopni i piec przez 12-15 minut. Dekorujemy listkami bazylii lub oregano.

Źródło: www.poprostupycha.com.pl